Nur Bilgin, Nisan 2013
Biz Jakarta-Bandung gezimizden sonra Bandung’dan Bali’ye uçtuk. Bandung havalimanı benzeri memleketimde kalmadı herhalde. Kümes. İnsanlar üstüste. Uçağa biniş kapısı bir tane. Bütün havayolları o kapıdan alıyor. Air Asia yolculara kumanyayı uçağa binmeden dağıtıyor. Çakma Kentucky. Hepsi açıp yemeye başlıyorlar mı sana. Hadi bakalım kokudan durabilirsen bravo. Biz ‘star alliance’ grubu üyesi Garuda ile uçtuk. 1 saat rötar yaptı. Hosteslerin kıyafetleri çok komikti. Biri iğrenç bir yeşil, diğeri iğrenç bir turuncu uzun etek /bluz ve ayakda ceyolar.
Balide firma bize rehberli ve şöförlü bir araba ayarlamıştı. Rehberimiz Tommy bizi taze çiçek kolyeleri ve soğuk havlularla karşıladı. 49 yaşında yerel kıyafetler içinde çok sempatik bir hindu. Hava nasıl sıcak anlatılmaz. Daha doğrusu nem inanılmaz.
Trafik bitti, hele şükür. Tertemiz bir yer Bali. Otelimize yerleşip, denize koştuk. Gerçekten resimlerdeki gibi. Denize bir girdik ki. Hamam suyu. Saat 17.30 olmuştı bu arada. Günün bütün sıcağıyla deniz Türk hamamı kıvamına gelmiş. Havuz daha serindir diye oraya yöneldik ki daha beter. Oda o kadar muhteşemdi ki, hemen odaya döndük ve keyfini çıkardık. Döneceğimiz gün sabah 10 da tekrar denize girdik. Bu sefer su normale dönmüştü bayağı tadını çıkardık.
Ertesi sabah erkenden Tommy bizi aldı. 1 saat gittik. Ne o Bali dansıymış. Aman aman. İlkokul müsameresi. Sıkıntıdan patladık. Sonrasında bizi gümüş takı imalathanesine , batik ipek atölyesine ve ağaç oymacılığı yapılan yere götürdü. Ağaç oymacılığı çok büyüleyici. 2 adam dev ağaç gövdelerinden sanat eserleri yaratmış. Buradan 1.5 saat yol gidip korkunç bir yağmurda bir tepeye geldik. Volkanik dağ görücez hesapta. Hiç birşey göremedik yağmurdan. Öğlen yemeğini zor yedik, yağmur dinmek bilmedi. İşte şu bulut kümelerinin arkası volkan dağı dediler. Heee iyiymiş, bi de görseydik dedik. Haydi bakalım 1.5 saat geri. ‘Tirta Empul’ tapınağına geldik. Turgay şortlu olduğu için girişte beline geleneksel bali eteğini sardılar. ‘Naber kız Turgay’ kıvamında orayı gezdik. Kutsal su varmış millet kıyafetlerle girip ıslanıyor. Balide kaldığımız sürede ne kadar tapınak gezdik ben bile sayısını unuttum.
Botanik garden diye çeşit çeşit ağaçların yetiştiği bir bahçeye götürdü. Muhteşemdi. Dünyanın en pahalı kahvesini tattık. Kg 550 usd.-‘Luwak cafe’. Vahşi bir kemirgen en iyi kahve ağaçlarını bulup tanesini yiyip sı.ıyormuş. İşte o Luwak kahvesi.
Diğer gidilen yerler şöyle: Garuda Wisnu Kencana Giant Statue, Uluwatu Temple, Batubulan, Ubud Village, Taman Ayun Temple, İn Mengwi Village, Pacung Rice Field, Ulun Danu Bratan Temple, Alas Kedaton, Tanah Lot Temple, Seminyak,Kuta ve Jimbaran vs vs.
Her yerde sunaklar var. Ama öyle böyle değil. 10 metrede bir desem yeridir. Bir de kızıyosunuz bizde çok cami yapıyorlar diye. Ayrıca her evin bahçesinde de var. Tanrılarına çok önem veriyorlar. Sunaklar çiçek ve yiyecekle dolu. Horoz dövüşü kumara dönmüş, turizm kapısı olmuş. Eskiden amaç kurban iken, şimdi her yerden turist gelir olmuş sırf dövüşleri izlemek ve kumar oynamak için. Yine eskiden düğünlerde uğur getirsin diye kaplumbağa öldürürlermiş. Kabuğundan da takı yaparlarmış. Şimdi yasak gelmiş. ilgimi çeken bir detay da Bali havaalanında polis kontrol noktası haremlik selamlık.
Tommy serbest rehber. İnanılmaz bilgili çok sempatik,çok sıcak ve saygılı. Günlük 15 usd alıyor. Artı bahşiş tabii ki. Bir gün işinize yarar diye iletişim bilgilerini veriyorum.ingilizcesi çok iyi.
Mobile:081337786591
Email: tommybcltour@yahoo.com
Botanik bahçesi: Trisna Bali Agrotourism
Masaj: şehrin en temizi olduğunu iddia etti Tommy. Gerçekten çok iyiydi. Fakat çok talep gördüğü için randevulu daha sağlam olur. bahşiş dahil 2 kişi 80 usd
Bali orchid spa kuta: (361)8831319 email:inf0@baliorchidspa.com
İnci dükkanı: CV.Sınar Mutıara Bali. Çok çeşitli ürün mevcut fiatlar yüksek. Denpasar’da.
Sofitel Otel Nusa Dua Bali: gecelik 560 tl. Muazzam bir tesis, özel sahili var, personel sıcacık. Odalar lüks ötesi. Banyo malzemeleri Lanvin.
Sofitel açık büfe: yok yok dedikleri tarz. Bir şişe şarap ile birlikte 100 usd.
Prada Bali collection-akşam yemeği: 1 kalamar, bir jumbo karides ve 1 deniz mahsulleri salatası, 2 bardak şarap ve 1 bira ve de canlı müzik eşliğinde iki kişi 30 usd. ‘Bali Collection’ düz ayak kanyon gibi bir yer. Çok güzel dükkanlar var. Her yerde canlı müzik ve lokantalar var.
Uno Bali Collection-akşam yemeği: 1 yengeç, 1 pizza, 1 jumbo karides, 1 avokado salatası, 1 bira, 2 bardak şarap 50 usd.
Made’s Warung Restaurant (Seminyak)-öğlen yemeği: harika bir avluda açık hava rest. Etrafı butiklerle çevrili. İnanılmaz şık şeyler vardı.4 kişi alkolsuz öğlen yemeği 45 usd.
Baliku Cafe Jimbaran-akşam yemeği: süper bir yer. Kumların üzerinde masalar mum ışığı bulut kümeleri ve dalgalar eşliğinde 2 istakoz, 12 jumbo karides, 30 adet shell, 2 bardak şarap, 1 bira, 4 kişi 230 usd. e-mail:cafebaliku@gmail.com.
Günlük tur yapan bir rehberle daha tanıştık. Adı Kadek Kastama. Karısı burda Bali masaj yapıyormuş. 50 usd vereni gezdiriyor. e-mail:madebracukboy@yahoo.com.
Bali’nin en nemli ayını bulmuşuz gitmek için. Temmuz-Ağustos bu kadar olmaz dediler. Ama biz işle bağlayınca öyle denk geldi. Siz siz olun sakın Nisan-Mayıs da gitmeyin. Nefes alınmıyor.
- Alas Kedaton
- Bali
- Bali masajı
- Batubulan
- Endonezya
- Garuda
- Garuda Wisnu Kencana Giant Statue
- Horoz dövüşü
- İn Mengwi Village
- Jimbaran.
- Kuta
- Luwak kahvesi
- Pacung Rice Field
- Seminyak
- Taman Ayun Temple
- Tanah Lot Temple
- Tirta Empul
- Trisna Bali Agrotourism
- Ubud Village
- Ulun Danu Bratan Temple
- Uluwatu Temple